Haber

Kızılhaç, Çatışma Bölgelerinde İnsani İhtiyacın Artacağı Konusunda Uyardı

CENEVRE, 30 Kasım (Xinhua) — Memleketler arası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Salı günü, berbatlaşan iklim acil durumu ve artan besin ve güç fiyatlarıyla birlikte dünya çapında çeşitli çatışmaların yol açtığı sivil acıların, 2023’ü çok büyük bir insani ihtiyaç yılı yapacağı konusunda uyardı.

ICRC ekipleri, Somali’nin birtakım bölgelerinde tedavi için kabul edilen yetersiz beslenmiş çocukların sayısında 2021’e kıyasla yüzde 170’ten fazla artış görürken, ICRC takviyeli hastaneler ise toplu mevt olaylarında yüzde 30’luk bir artış kaydetti.

Komite yayınladığı bir basın açıklamasında, Sahel’deki toplulukların artan çöller, değişken hava şartları ile şiddet ortasında kaldığını ve Mali, Nijer, Burkina Faso ve Moritanya’da milyonlarca insanın şiddet nedeniyle evlerini terk etmeye mecbur bırakıldığını kaydetti.

Afganistan’daki insani durum da kötüleşiyor. Ülke genelindeki ICRC dayanaklı hastanelerde, çocuklarda yetersiz beslenme olayları 2021’in tamamına kıyasla 2022’de yüzde 90 daha yüksek oldu ve 33.000 olan bu hadiselerin sayısı bu yıl şimdiye kadar 63.000’in üzerine çıktı.

Yemen’deki insani krizin, çatışmaların azalmaması, ekonomik düzgünleşme olmaması ve iklim krizlerinin artan tesiri karşısında 2023’te daha da kötüleşmesinin muhtemel olacağını belirten ICRC, buradaki nüfusun yüzde 70’inin şu anda bir cins insani yardıma bağlı olduğunu da söz etti.

Suriye’de 11 yılı aşkın süredir devam eden çatışmaların, su şebekesine ciddi şekilde zarar vermesi nedeniyle tedariği yüzde 30 ila yüzde 40 oranında azalttı. Haiti’de üç milyondan fazla insan, uzun müddetli silahlı şiddet, sivil karışıklık ve kolera hadiselerinin tekrar ortaya çıkması nedeniyle artan insani gereksinimle karşı karşıya bulunuyor.

ICRC Lideri Mirjana Spoljaric, “Bugün dünyada 100’den fazla silahlı çatışma var. Küresel topluluk hiçbir çatışmanın geride bırakılmamasını sağlamalı, aksi takdirde birçok krizin insan hayatı pahasına gitgide belirsizliğe dönüşme riskini alırız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu