Küresel piyasalar karışık
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki dönemde para politikasına ilişkin belirsizliklerin yeniden artmasıyla küresel piyasalar karışık bir seyir izliyor.
ABD’de hem makroekonomik veri akışı hem de Fed yetkililerinin açıklamaları varlık fiyatlarının taraf tutmasını zorlaştırıyor.
Dün açıklanan New York Fed imalat endeksi Nisan’da 10,8 ile beklentilerin üzerinde gelerek 2022 Temmuz’dan bu yana en yüksek değerine ulaştı.
Richmond Fed başkanı Thomas Barkin, ABD’deki enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefine geri döndüğüne dair daha fazla kanıt görmek istediğini söyledi. Barkın, faiz oranlarının mevcut seviyesinde ülke ekonomisinin çok iyi çalıştığını belirtti.
Bu gelişmeler, Fed’in önümüzdeki ay yapacağı toplantıda politika faizini 25 baz puan artıracağı yönündeki beklentileri desteklerken, söz konusu ihtimal para piyasalarında yüzde 87 olarak fiyatlanıyor.
Öte yandan, Temmuz toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımı ihtimalinin düşük de olsa her geçen gün güçlenmesi yatırımcılar için soru işaretlerini artırıyor.
Bu gelişmeler tahvil piyasalarında satış baskısına yol açarken, dün ABD 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,21 ile 22 Mart’tan bu yana en yüksek seviyesini test etti.
Analistler, ülkede devam eden güçlü ekonomik aktivite işaretlerinin Fed’in yol haritasına ilişkin beklentileri yeniden belirsiz hale getirdiğine dikkat çekerek, bugün açıklanacak olan konut piyasası verilerinin varlık fiyatları üzerinde etkili olabileceğini söylediler.
Genelde şahin adımların ilk etkilendiği piyasalardan biri olan konut piyasasının, Fed’in attığı adımlara rağmen güçlü seyrini sürdürdüğünü hatırlatan analistler, bu durumun ABD Merkez Bankası’nın politika alanını daralttığını ve ABD Merkez Bankası’nın politika alanını daralttığını söyledi. ülke ekonomisinde “yumuşak iniş”.
Ancak analistler, bankaların açıklanan bilançolardaki kârlılıklarının risk iştahını canlı tuttuğunu belirterek, Johnson & Johnson, Goldman Sachs, Netflix ve Bank of America’nın bugün açıklanacak mali sonuçlarının beklendiğini söylediler. piyasalardaki oynaklığı artırmaktır.
Dün yüzde 0,5 yükselen dolar endeksi yeni günde 102,1’de istikrar kazanırken, şu anda 2 bin dolarda seyreden altının ons fiyatı dün artan satış baskısının ardından 1.981 dolarla 4 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesini test etti.
Bu gelişmelerle birlikte dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,33, Dow Jones endeksi yüzde 0,30 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,28 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne sınırlı bir düşüşle başladı.
Avrupa borsaları dün 5 gündür üst üste yükseliş trendini sonlandırırken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) önümüzdeki ay atacağı adımlara ilişkin fiyatlamalardaki değişiklik dikkat çekiyor.
Banka’nın 4 Mayıs’ta 25 baz puanlık faiz artırımı kesinleşirken, 50 baz puanlık artış beklentisinin yüzde 35’e çıkması piyasalarda endişe yarattı.
Bölge tahvil piyasalarında satış baskısının beşinci iş gününe taşındığı görülürken, şu anda ECB’nin toplamda 75 baz puan faiz artıracağına dair fiyatlamanın değişmeyerek risk algısını sınırladığı görülüyor.
Bu gelişmelerle birlikte Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,11, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,28 ve İtalya’da MIB 30 endeksi 0,62 azalırken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,10 arttı. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne yükselişle başladı.
Asya borsalarında bugün Çin’de açıklanan verilerle dalgalı bir seyir göze çarpıyor.
Buna göre, Çin’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ilk çeyrekte yüzde 4,5 büyüyerek beklentilerin gerisinde kalsa da, verilerin alt kalemleri ülke ekonomisine ilişkin endişeleri artırdı.
Yılın ilk üç ayında sanayi üretimi beklentilerin altında yüzde 3 artarken, perakende satışlar yüzde 10,6 ile tahminlerin oldukça üzerinde arttı.
Analistler, ülkedeki sanayi üretiminin beklenen düzeye ulaşmadığını ve artan harcamaların ithalatı destekleyebileceğini kaydederek, bu durumun Çin ekonomisi için tehlike oluşturduğunu söyledi.
Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tedbirlerin kaldırılmasına rağmen salgının sanayi üretimi üzerindeki etkilerinin görülmeye devam ettiğini belirterek, ülkedeki toparlanmanın piyasalarda yakından takip edildiğini söyledi.
Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,1 artarken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,3 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 azaldı.
Dün iç piyasada satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, günü bir önceki kapanışın yüzde 0,66 altında 5.059,35 puandan tamamladı.
Dün yüzde 0,1 artışla 19,3911’den kapanan dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 19,3990’dan işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde konut fiyat endeksi, Almanya’da ZEW beklenti endeksi ve yurt dışında Euro Bölgesi ile ABD’de konut başlangıçları ve inşaat izinlerinin takip edileceğini belirtti. Direniş pozisyonunda olduğunu kaydetti.
Bugün piyasalarda takip edilecek bilgiler şu şekilde:
12.00 Almanya, Nisan ZEW beklenti endeksi
12.00 Euro bölgesi, Nisan ZEW beklentiler endeksi
12.00 Avro bölgesi, Şubat ayı dış ticaret dengesi
14.30 Türkiye Şubat konut fiyat endeksi
15.30 ABD, Mart konut başlangıçları, yapı ruhsatları
haber-karaburun.com.tr