Ekonomi

‘Tahıl Koridoru’nda yenileme görüşmeleri hızlandı

Milli Savunma Bakanı Akar, süresi dolmak üzere olan “Tahıl Koridoru”nun uzatılması için taraflarla yoğun müzakerelerin sürdüğünü açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen 5. Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’na da katıldı. Dünya başta olmak üzere tüm dünyada hanehalkına katkı sağladığını belirterek, bu girişimin kesintisiz olarak uygulanması ve yaygınlaşması için yoğun çaba sarf ettiklerinin altını çizdi.

“Tahıl Koridoru”ndan bugüne kadar 790 gemi ile 23,5 milyon tona yakın tahıl taşındığını belirten Akar, anlaşma süresinin 18 Mart’ta sona ereceğini hatırlatarak, “BM, Ukrayna ve Rusya ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Tahıl inisiyatifinin tarafları olan Ukrayna, inisiyatifi ikinci kez uzatmak istiyor. Konuyla ilgili olumlu görüş bildirdi. Rusya da inisiyatifin uzatılmasına olumlu bakıyor. tahıl girişimi tüm tarafların katkısıyla devam edecek. Çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz” dedi.

İlk gemi 1 Ağustos’ta Ukrayna’dan yola çıktı

Türkiye’nin yoğun diplomatik çabaları sonucunda geçtiğimiz Temmuz ayında İstanbul’da Birleşmiş Milletler (BM) koordinasyonunda bir “Ortak Koordinasyon Merkezi” kurulmuş ve tahıl eserlerinin sadakatle nakli buradan takip edilmeye başlanmıştır.

Milli Savunma Bakanı Akar’ın “Ortak Koordinasyon Merkezi” ile yaptığı görüşmeler ve “Ortak Koordinasyon Merkezi”nin yoğun çalışması sonucunda, anlaşma kapsamında tahıl yüklü ilk gemi Sierra Leone bandıralı Razoni , 26 bin ton mısırla 1 Ağustos 2022’de Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan hareket etti. Lübnan’daki Trablus Limanı’na gerçek kalkış.

Razoni’den dört gün sonra, yaklaşık 60.000 ton tahılla birlikte üç gemi daha Odessa ve Chernomorsk limanlarından ayrıldı. 13 Ağustos itibarıyla ayrılan gemi sayısı 17’ye ulaştı. Gemilerin çoğu Türkiye’deki Tekirdağ, İskenderun ve İzmir gibi limanlara yanaştı.

Gıda krizi önlendi

İlk geminin kalkışından sonraki iki hafta içinde Ukrayna limanlarından ayrılan gemi sayısı 25 olurken, taşınan tahıl miktarı 800 bin tonu aştı.

Dünya çapında bir gıda krizinin önüne geçilmesi için yürütülen çalışmalar sonucunda varılan anlaşma, gemilerin Ukrayna limanlarından ayrılmasının yanı sıra, İstanbul’da denetlenen gemilerle Ukrayna limanlarına tahıl sevkiyatını da kapsıyordu. . Bu kapsamda İstanbul Boğazı’ndan kontrol edilerek Ukrayna’ya giden ilk gemi Barbados bandıralı Fulmar S oldu. Gemi, Chernomorsk Limanı’ndan 12 bin ton mısır alarak İzmir’e taşıdı.

“Uzatmak için çok çaba sarf ediliyor”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kısa süre önce Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 5. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’na katılarak, “En az gelişmiş ülkeleri kendi kaderlerine bırakamayız. Vakit kaybetmeden şimdi harekete geçmek gerekiyor. Her şeyden önce gıda güvenliği büyük önem taşıyor” dedi.

Türkiye’nin BM ile birlikte hayata geçirdiği İstanbul Tahıl Girişimi’nin en az gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm dünyada hanehalkına küresel gıda fiyatlarını düşürerek katkı sağladığını belirten Çavuşoğlu, kesintisiz uygulama ve yaygınlaştırma için büyük çaba sarf ettiklerinin altını çizdi. bu girişimin

23 milyon ton tahıl taşındı

Devam eden sevkiyat kapsamında dün itibarıyla Ukrayna limanlarından ayrılan gemi sayısı 790’a ulaşırken, sevk edilen buğday, mısır, arpa gibi tahıl kalemlerinin büyüklüğü 23 milyon 400 bin tonu aştı.

Koridordan geçen tahılın %40’ı Avrupa’ya, %30’u Asya’ya, %13’ü Türkiye’ye, %12’si Afrika’ya ve %5’i Ortadoğu’ya taşınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu