Ekonomi

Finansman bulmak için borsaya koştu.

Birol BOZKURT

Borsa İstanbul, yatırımcılara yüksek getiri fırsatları sunarken, 2023 yılında yılbaşından bu yana yüzde 20’nin üzerinde değer kazanarak tarihi zirvesini gördü. Bu süreçte borsada işlem gören şirket sayısı 500’ü geçti. Bu yılın ilk 7 ayında 24 şirket halka arz edilirken, 59 şirket daha SPK’dan onay bekliyor.

Bu şirketlerin halka arz büyüklüğü 30,6 milyar TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu halka arzlara toplam 26 milyon yatırımcı katılmıştır. Yıl başında halka arzlara katılan yatırımcı sayısı 600 bin civarındayken, şu anda ortalama 1 milyonu aştı. 2022’de 40 şirket 15,8 milyar lira, 2021’de 52 şirket 21,6 milyar lira halka arz yaptı.

Şirketlerin halka arzı tercih etme sebeplerinin başında finansman ihtiyacı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, halka açılan şirketlerin kurumsallaşmanın da etkisiyle daha güçlü bir finansal yapıya sahip olduğunu ve bunun da şirketlerin büyümesini hızlandırdığını söylüyor. Birikimlerini enflasyona karşı korumak isteyen yatırımcıların akınına uğrayan borsada yatırımcı sayısı 4,5 milyonu geçti.

Borsaya olan bu ilgiyi fark eden şirketler, hem büyüme planlarını finanse etmek hem de marka bilinirliğini artırmak için borsayı tercih ettiler. Halka arz edilen firmaların ortasında dokuma, enerji, savunma, tarım, sağlık ve gıda gibi farklı departmanlardan firmalar yer aldı.

Halka arzların bir kısmı olumlu piyasa koşullarına denk gelirken, bir kısmı da düzeltme dönemlerine denk geldi. 18 Ocak’taki ilk işlemden sonra yüzde 607 değer kazanan Astor Power, bu yıl halka arz edilen şirketlerde en iyi performansı gösteren şirket olurken, onu 14 Haziran’da süreci görmeye başlayan Forte Bilgisayar izledi. yüzde 486’lık bir değer avantajı.

“Halka arzlara ilginin devam etmesini bekliyoruz”

Yatırım Finansman Kurumsal Finansman Müdürü Eda Lider Öztürk, halka arzlara katılan bireysel yatırımcı sayısında önemli artış olduğunu belirterek, “Yılın ikinci yarısında halka arza katılan bireysel yatırımcı sayısı 2,2 milyona ulaştı. 2023’ün ilk üç ayında ortalama 600 bin kişi.

Halihazırda halka arz için onay bekleyen ve başvuru süreci devam eden şirket sayısındaki artış ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndaki yatırımcı sayısındaki artış dikkate alındığında, halka arzlara olan ilginin devam etmesini bekleyebiliriz. . Sermaye piyasalarındaki derinleşmeyle birlikte şirketler yeni finansman kaynaklarına ulaşıyor; Halka arzın şirketlere likidite, kurumsallaşma adımları ve rekabet avantajı getirmesi halka arza olan ilgiyi artırıyor” dedi.

Şirketlerin halka arzı tercih etme nedenleri

-Finansman

– Daha Güçlü Mali Yapı

-Likidite sağlamak

-Prestij / Prestij Artışı

– Kredibilite Artışı

-Nitelikli İnsan Kaynağına Erişim

-Kurumsallaşma l Fiyat Artışı

“Halka arz eden şirketler için cazip bir finansman yöntemi”

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal, şirketlerin işletme sermayesi ihtiyacını ve kredilerini azaltmak için halka arzı tercih ettiğini belirterek, “Borsaya uyum sağladığınız sürece banka kredilerine kıyasla çok düşük maliyetlerle finansman elde ediyorsunuz. şeffaflık unsuru.

Bankada kredi bulmak doğal olarak firmaları o kredi faizini ödemeye zorluyor. Halka açılarak, düşük maliyetli finansman bulursunuz. Şirketin bilançosunda borç/sermaye oranında bir yumuşama var. Borsada işlem gören hisse senetlerini teminat olarak göstererek kredi kullanabilirsiniz.

Şirketler için oldukça cazip bir finansman prosedürü olan halka arz yoluyla şirketin sağladığı fonları geri ödemek için rastgele bir vade olmadığından şirketin belirli dönemlerde sabit bir ödeme yapmasına gerek yoktur. Son halka arzlardan gelen şirket hisselerinin eşit dağılımlı yüksek fiyat performansı ile yatırımcı sayısında önemli bir artış gördük. Bu nedenle fiyat/performans açısından ilginin önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu