Haber

Özbekistan’da düzenlenen Ekonomik İşbirliği Örgütü 16. Liderler Zirvesi sona erdi

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECO) 16. Cumhurbaşkanları Zirvesi sona erdi.

ECO Genel Sekreteri Khosrow Naziri, Taşkent’teki Uluslararası İş ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Özbekistan’ın başkanlığı döneminde örgütün tüm öncelikli alanları ve departmanlarında bölgesel iş birliğinin geliştirilmesine yönelik değerli çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. .

Naziri, bu dönemde Kırgızistan-Özbekistan-Türkmenistan-İran ve Tacikistan-Özbekistan-Türkmenistan-İran-Türkiye koridorları olmak üzere iki değerli yeni koridorun kurulması için hazırlıklara başlandığını ve bu rotaların değerli katkılar sağlayacağını ifade etti. bölgesel ulaşıma ECO’nun genişlemesinin 30’uncu yıl dönümünün Asya ülkesinin katılımıyla kutlandığını hatırlattı.

Naziri, örgütün bu dönemde önemli bir bölgesel forum ve bölgesel iş birliği için önemli bir iş birliği formatı olduğunu kanıtladığını vurgulayarak, kritik küresel ve bölgesel gelişmelerin yaşandığı günümüz dünyasında, 16. ECO Zirvesi’nin ortak kararlılığı ortaya koyduğunu söyledi. sürdürülebilir kalkınma ve bölgenin kalkınması için yeni hedefler belirler. belirtilmiş.???????

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in ev sahipliğinde düzenlenen ECO Zirvesine, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi, Pakistan’ın geçici Başbakanı Anvarul Hak Kakar, Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahman, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadir Caparov, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov katıldı. ve Kazakistan. Başbakan Alihan İsmailov da katıldı.

ECO Kapsamında Uluslararası Endüstri Fuarı düzenlenecek

ECO’nun resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, üye ülkeler arasında ticaret, ekonomi, yatırım, ulaştırma ve transit alanlarındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesine ilişkin konuların yanı sıra, ECO’nun faaliyetlerinin daha da geliştirilmesine ilişkin konular ele alındı. organizasyon tartışıldı.

Liderler zirve kapsamında ikili görüşmeler de gerçekleştirdi.

Zirvede, bölgesel ticaret, ulaştırma, enerji, turizm, tarım ve diğer alanlarda işbirliğinin durumu ve perspektifleri hakkında fikir alışverişinde bulunan liderler, üye ülkelerin karşılıklı olarak daha anlayışlı ve duyarlı olmasının önemine vurgu yaptı.

EİT bölgesinde ortak ve sürdürülebilir ilerleme ve kalkınmanın sağlanmasına yönelik sektörel girişimlerin önemine dikkat çeken cumhurbaşkanları, Özbekistan’ın “bölgesel ekonomik entegrasyon sürecini hızlandırmak için EİT bünyesinde Uluslararası Sanayi Fuarı düzenlenmesi ve ilk fuarın düzenlenmesi” teklifini kabul etti. 2024’te Özbekistan’da”

Liderler ayrıca mevcut jeopolitik zorlukların kolektif olarak ele alınması için uluslararası alanda daha fazla iş birliği ve ortak duruşun değerini vurgulayarak, örgütün uluslararası düzeyde öneminin ve etkisinin artırılmasının önemine dikkat çekti.

Zirvede Afganistan’daki mevcut durumun da ele alındığı zirvede, Afgan halkının ciddi sosyoekonomik sorunlarının çözümü için insani yardımların artırılması çağrısında bulunan liderler, uluslararası toplumun artan gerilime daha ciddi ve verimli tepki vermesi gerektiğini belirtti. Filistin ve Gazze’de kötüleşen insani koşullar. .

Toplantıda liderler bir sonraki zirvenin 2025 yılında Azerbaycan’da yapılması konusunda mutabakata vardı.

kagithane-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu